symbol
Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

Energieffektivisera mera – minska behov av el och vatten!

Energieffektivisera mera –
minska behov av el och vatten

Även om de värsta prissvängningarna på el är över för den här vintern, skadar det inte att rusta för eventuella prischocker i framtiden. Att energieffektivisera sitt hem tjänar du alltid på, oavsett om räkningen är av de högre eller lägre slaget. Du gör dessutom en fin insats för miljön, eftersom all typ av elanvändning på något sätt påverkar klimatet.

Du har säkert tagit del av våra tips på energibesparande åtgärder, men för den som vill ta det hela ett steg längre finns mer sparande att hämta.

Så här energieffektiviserar du ditt hem

Steg 1: Ta reda på hur nuläget ser ut för ditt hus

Checka ditt elavtal.

    Hos oss ditt elnät kan du alltid få fram information om hur din energianvändning ser ut. På vad, och när, gör du av med mest el och energi?

Kolla energideklarationen för ditt hus
Där finns information om just ditt hus energiklass och råd för åtgärder som kan förbättra den. Energideklarationen finns hos Boverket.se.

Inspektera ditt hus.
Hur är inomhusklimatet? Behöver fönster och dörrar kanske renoveras, tätas eller rakt av bytas ut? Är vinden och vattenrören väl isolerade och i vilket skick är din ventilation och ditt uppvärmningssystem?

 

 

 

Steg 2: Minska behovet av värme och varmvatten

Hur såg det ut med isoleringen?
Att tilläggsisolera utrymmen kan göra stor skillnad för husets behov av uppvärmning, särskilt på vintern. En bra start är att börja med vinden. Är huset inte nybyggt saknar den i regel bra isolering.

Minska användning av varmvatten.
Ta kortare duschar, undvik handdisk och kör full diskmaskin. Men se också över dina kranar. Med snålspolande kranar kan du spara 40 procent på varmvattnet.

Uppgradera fönster och dörrar.
Täta, renovera eller byt ut fönster och dörrar. Då förhindrar du kallstrålning och kallras.

Hur var det med ventilationen?
Jo, den ska bidra med frisk luft och skydda huset från fuktskador. Var noga med dess underhåll för att bibehålla kvalitén. Rengör kanaler och fläktar och byt filter regelbundet.

Steg 3: Se över husets uppvärmningssystem

Ibland kan det vara så att det inte räcker med ovan åtgärder.
Kanske behöver du helt enkelt byta ut uppvärmningssystemet?
Hos Energimyndigheten finns en bra checklista där du kan tips och råd om huruvida du behöver byta system eller inte.

 

Vill du försöka påverka mer ändå?

För dig som vill ta ytterligare steg mot ett energieffektiviserat hem: vi kan ge hjälp och råd med att flytta din elförbrukningen till de timmar på dygnet som har lägst elpris. Det gäller dock bara för dig som har ett timprisavtal.

Hör av dig, så tar vi en diskussion och spanar in vad som gäller för ditt elavtal hos oss!

KONTAKTA OSS