symbol
Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

Få koll på rörligt elpris vs timpris

Att blanda ihop rörligt elpris och timprisavtal är ingenting konstigt. Men det är viktigt att ha koll på skillnaden mellan avtalen, för den är väsentlig.

Ett vardagligt exempel är tvättmaskinen. Brukar du se till att köra den på helgen för att spara pengar? Det är en bra idé, om du har elhandelavtal med timpris. Har du ett rörligt avtal spelar det betydligt mindre roll vilken veckodag du tvättar.
 

Vad är ett timpris?

Som namnet avslöjar, varierar ditt elpris då timme för timme. Priset sätts efter aktuellt marknadspris, även kallat spotpris, på det som heter elbörsen Nordpool. Det går upp och ner, likt börsen för aktier, och således kostar en kWh olika från en timme till en annan.
 
Priset bestäms i förväg, varje dag vid 13.30. Det gör det möjligt för dig att anpassa din förbrukning till de timmar då priset är som lägst. Genom att hålla koll på Nordpool kan du således aktivt förändra dina elkostnader.
 

Ett timpris kan vara lämpligt för dig som:

har en relativt hög förbrukning och har möjlighet att påverka när på dygnet du förbrukar bor i villa, har laddbox till bilen eller en värmepump har egen tvätt- och/eller diskmaskin
 

Vad är ett rörligt elpris?

Först och främst ändras inte ett rörligt pris timme för timme, utan endast en gång i månaden. Det betyder i praktiken att du betalar samma summa per kWh, varje timme oavsett tid på dygnet, i en hel månad. Precis som med timpriset styrs kostnaden av elbörsen Nordpool, men du behöver inte tänka på när på dygnet det är billigast att tillexempel tvätta eller ladda bilen.
 
Däremot behöver man vara medveten om att det timpriset som anges på Nordpool inte nödvändigtvis är detsamma som på din faktura. Varför? För att det helt enkelt är ett medelvärde av summan av alla timpriser dividerat på antal timmar i månaden.
 
Det rörliga elpriset inkluderar volymvägt inköpspris, anskaffningskostnader, ursprungsgarantier, elcertifikat, ordinarie försäljningspåslag och moms. Månadsavgift för elhandel tillkommer. Elnätsavgift, energiskatt och moms faktureras av din elnätsägare.
 

Hur räknas det rörliga elpriset fram?

Som elhandlare måste vi köpa in lika mycket el varje timme som våra kunder använder, till det pris som råder på elmarknaden vid varje enskild timme. På så vis bildas ett volymvägt pris. I det priset, som kommer på din faktura, ingår också en del andra kostnader. Så som sådana för oss elhandlare som tillkommer när vi ska köpa el på elbörsen och till myndigheter som Svenska Kraftnät.
 
Dessutom, tillkommer kostnaden för att köpa in ursprungsgarantier från fossilfri elproduktion och kostnaden för att köpa in elcertifikat. Dessa avgifter varierar från månad till månad beroende på växelkurser och prisutveckling på ursprungsgarantier och elcertifikat.
 
Allt detta tillsammans bildar det pris du ser på din elhandelsfaktura. Till detta pris tillkommer sedan ditt överenskomna försäljningspåslag som uppgår till ett fåtal öre. På hela beloppet tillkommer moms.