symbol
Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

Höga elpriser genererar många frågor!

Just nu är det många som kontaktar oss med anledningen av marknadens höga elpriser.
Vi har bett vår marknadschef Nathalie Lindgren, förklara situationen.

Hur bestäms elpriserna?

-Elpriserna i Sverige bestäms av elbörsen Nord Pool och påverkas av yttre faktorer och situationen  så som väder, elbörsen i Europa och övrigt världsläge.
Det innebär att elpriset i Sverige också är baserat på produktion och överföringskapacitet  samt infrastruktur i andra länder.
Eftersom alla nordiska länder handlar på Nord Pool och priser påverkas av både utbud och efterfrågan kommer förhållandena i våra grannländer också att påverka vårt elpris.

Varför är elen så dyr i Sverige?

– Vi har utmaningar med väderförhållanden och överföringskapacitet från norr till söder.
Ca 60% av Sveriges elproduktion baseras på Vind och vattenkraft och är således beroende av rätt väderleksförhållanden till stor del.
Under de senaste veckorna har det varit lite för lite vind och likaså hade vi utmaningar med vattenkraften där kylan skapade isbildning för snabbt.
Kylan slog till och efterfrågan på el ökade och elproduktionen hängde således inte med.

När efterfrågan på energi ökar kan vi under perioder behöva köpa till el ifrån våra grannländer och just nu är priset på el högt i hela Europa.

Hur drabbas jag som kund?

-Har du ett rörligt elprisavtal som baseras på spotprisets månadsmedelvärde kommer du märka av ett högre pris per kWh på din nästa faktura.
Har du istället ett fast elpris per kWh så fungerar det precis som tidigare, du betalar ett fast pris per kWh som du förbrukar.
De personer som påverkas mest just nu är de som har timdebiterat avtal, alltså de kunder som debiteras för varje enskild timma på dygnet.

Hur länge kommer det vara så här höga priser?

– Eftersom det är en börshandel är det omöjligt att säga, prognoserna tyder på att det kommer vara stadigt högt under kommande veckor som minst.

Vart ser jag vilket avtal jag har?

-På din faktura står det vilken typ av avtal du har samt vad du betalar per kWh, kika gärna på den.

Ska jag binda mitt elavtal eller ha rörligt?

-just nu skulle jag rekommendera rörligt om man har möjlighet rent ekonomiskt, de fasta elpriserna är höga just nu och har vi tur stabiliserar sig marknaden något framåt våren.
Är du i ett läge där du har rörligt elavtal eller ett fastprisavtal som löper ut kan det vara klokt att ha kvar eller välja rörligt elpris ett par månader och invänta ett förhoppningsvis bättre prisläge.

Kan jag kontakta er för att få råd?

-Självklart hjälper vi till med frågor och funderingar, just nu är det många som kontakta oss och svarstiden kan därför komma att bli något längre än vanligt. Men vi betar av ärenden i tur och ordning som de inkommer.

 

Tack Nathalie för din tid. Vi hoppas att läget på marknaden snart lugnar sig!