symbol
Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

Hur kommer det sig att elen plötsligt blev så mycket billigare i oktober?

Hur kommer det sig att elen plötsligt blev så mycket billigare i oktober?

Äntligen gick elpriserna ner! Till allas stora glädje föll elpriserna i oktober kraftigt jämfört med månaderna innan. Men varför blev det så?

Normalt höstväder har hjälpt till

I stor utsträckning beror utvecklingen på vad som händer med vädret och gaspriserna. Under oktober har det varit ganska normalt höstväder, regnigt och blåsigt. Det har dessutom varit väldigt varmt för årstiden. Uppvärmningsbehovet har därför varit lägre än normalt och dessutom har många kunder, främst konsumenter, gjort stora ansträngningar för att minska sin elkonsumtion.

Precis som tidigare har Sverige en priskoppling till våra grannländer och även i dessa länder har det varit ganska gynnsamma förhållanden. Både Tyskland och Danmark har mycket vindkraftsproduktion och när det varit återkommande lågtrycksfronter med västliga vindar har det inneburit rejäla tillskott till elproduktionen. Som vi skrivit om tidigare har Tyskland i stor utsträckning ersatt sina kärnkraftverk med gaseldade kraftverk (och vindkraft).

Bättre läge för de europeiska gaslagren

Under senare delen av sommaren har läget i gaslagerna runt om i Europa fortsatt varit en stor källa till oro för kommande vinter. Nu ser läget annorlunda ut. Lagerna är väl fyllda för årstiden och priset på naturgas har gått ner från nivåer över 300 € per MWh till priser mellan 50-70 €/MWh – och det får stor påverkan på vilka priser vi kan se under tidpunkter med hög efterfrågan på el.

Väldigt förenklat är priset på elproduktion med naturgas ungefär gaspriset gånger 2. Så ett gaspris på €/MWh skulle innebära en elproduktionskostnad på 600 €/MWh vilket motsvarar ca 6 SEK/kWh. Nu ligger toppriset istället på 1,5 SEK/kWh, en mycket välkommen förbättring för många elanvändare i södra Sverige.
Hur ser det ut framåt då, vintern har ju inte börjat ännu? Faktum är att det fortfarande räknas som meteorologisk sommar i södra Sverige.

Ja, det här året vill vi inte ha en gnistrande vacker och smällkall jul. Vi vill ha det så som det brukar bli, regnigt, blåsigt och milt.

I år är det betydligt lättare att förlika sig med ett sådant scenario när man vet konserverna för elpriset… Det vi inte vill se är tidig sträng kyla redan i slutet av november eller i början på december. Då blir det genast en oro på energimarknaden att det ska bli svårt att få lagerna av gas och vatten i kraftverksdammarna att räcka ända fram till våren och priserna sticker iväg igen. Skulle det bli kallt i februari eller mars får det inte alls lika stor påverkan på priset eftersom man då vet att våren är på ingång, att dagarna blir längre och soltimmarna ökar.

Vad kan man då säga om väderutvecklingen på lite sikt?

Just nu finns det inget i prognoserna som pekar på en övergång till kyla under de närmaste 10-14 dagarna och det är goda nyheter.

På ännu längre sikt tittar man på olika typer av mer långsamma väderutvecklingar över nordkalotten. Det ligger vanligen långvariga lågtryck över nordpolen under de mörka vintermånaderna men baserat på om detta lågtrycksområde flyttar sig något kan det öppna upp för antingen ständiga lågtrycksbanor från Atlanten med milt, blåsigt och nederbördsrikt väder, eller den raka motsatsen; starka högtrycksområden, men sträng kyla och svag vind.

Våra meteorologer ser för närvarande inga starka tecken på att detta skulle ske i vinterns inledning. Vi på Herrljunga kraft håller hårt på lokala traditioner och ser fram emot luciafirande med regnkappa över linnet som det brukar vara….